Adamis Anna Városi Művelődési Központ
B R A N D  I D E N T I T Y

Az egyik legnagyobb tervezőgrafikai kihívás egy intézmény arculatát megtervezni, főleg ha egy olyan jelentősről van szó mint a friss névvel felruházott Gútai Városi Művelődési Központ. A tervezés célja a névfelvételhez illeszkedő logó és arculati elemek elkészítése volt. A logó a művelődési ház külső és belső arculatában, kampányaiban, online/nyomtatott felületein, rendezvényein, ajándéktárgyain és promóciós ruházatán, illetve minden tevékenységében megjelent. Végzett grafikusként és történész muzeológusként nekem személyesen kivételesen élvezetes volt a projekttel kapcsolatos háttérinformációkban való elmélyülés után kivitelezni terveimet.
____
Arculattervező grafikusként sokat foglalkozom intézményi/városi identitásokkal, én magam is több ilyen logót terveztem már. A legfőbb nehézséget ilyenkor a számos vizuális lehetőség egybeolvasztása jelenti, jelképek és stílus tekintetében is. A Művelődési Központ új neve miatt is így mindenképpen a névadó Adamis Annából volt érdemes kiindulni. 

Céljaim a monogram logóval:
egyértelmű és sajátos utalás a híres névadó személyére,   
semmivel össze nem téveszthető, egyedi szimbólum:
   » amely nem utal közvetlenül az épület formájára, ugyanakkor hordoz magán némi ’intézményies jelleget’.
____


Véleményem szerint az egyik legjobb és legegységesebb logótervezési megoldás a felirat betűiből szerkesztett szimbólum. Az alap betűtípus ’A’ betűje ötletes és egyedi megoldásra adott így lehetőséget. Az új Adamis Anna Városi Művelődési Központot így akár egy végtelenül egyszerű és jól megjegyezhető monogram logó kitűnően szimbolizálja.
____


A jó logó legtöbb ismérvét (megjegyezhetőség, sokoldalúság, időtállóság) izgalmas módon ötvözi egy konkrét megközelítése egy logónak. A jó értelemben vett egyszerűsége, hogy képesek-e az emberek emlékezetből felidézni, esetleg lerajzolni. (Ezért is figyelhető meg sok vezető cégnél, hogy egyre jobban igyekeznek egyszerűsíteni a logójukat az idő előrehaladtával). Logótervem formája ebben a szellemben készült. Néhány vonalból kiszerkeszthető
a szimbólum és így a logó reményeim szerint az egyediség s megjegyezhetőség arany középútja.
____


A logó színeit Adamis Anna alkotói fénykorához, az 1970-es évekhez igazítottam, némi modern hatással:

Ezek a következők:
világos sárga (alapként),
közép narancs (színátmenet),
sötét kék (majdnem fekete).
____


A mai trendekben a logókat és a feliratokat sokszor sötét vagy színes alapon fehér színben használják. Ennek megfelelően én is kipróbáltam ennek felhasználhatóságát, és el is tudnám képzelni ezen alkalmazását a logónak.
____


A tervezés végére a fekvő és az álló színes ill. színes alapon fehér verziók váltak a logó alaptípusaivá. Egy nyelvhez így legalább 8 változat használható a különböző felületeken: a színes, a monokróm és a negatív változatban.
A magyar, szlovák és angol nyelvű alapváltozatok (világos / sötét alapon). Természetesen ezek is használhatóak az egyéb szín- és tájolási változatokban.
____​​​​​​​
A logóban egy olyan betűtípust igyekeztem párosítani a szimbólumhoz, ami nemcsak tökéletesen passzol hozzá, hanem átfogó betűcsaládként minden kommunikációs felületen működhet.

Jelen esetben ez a következő:
Posterama 2001 Regular


A Jim Ford által készített betűtípuscsaládnak összesen 7 verziója létezik, így típusaival és vastagságaival az arculat bármely elemén kitűnően használható. A font természetesen az összes magyar, szlovák és speciális karaktert is tartalmazza (összesen kb. 520 megtervezett karaktert).
____


Egy átfogó arculat alapvetéseit az arculati kézikönyvben szokás összefoglalni, lefektetve a legfontosabb megjelenési
és tervezési szempontokat. Ennek elkészültéig viszont meghatároztam két olyan elemet, amelyek egységesen és karakteresen köthetik össze az arculat különböző megjelenési formáit:
a szimbólumból kirajzolható sorminta (pattern), amely rugalmasan és sokféleképpen alkalmazható, az offline és online felületeken egyaránt.
a sorminta fölé „beúsztatható” logócsík, amely finom színátmenetével elegánsan kapcsolódik össze a sormintával.
____


Kisarculati elemeken és rollup-on.
____


Plakáton és meghívón.
____


Ruházati termékeken.
____
Adamis Anna Városi Művelődési Központ
© 2 0 2 3
Brand identity: Kántor Attila
Director: Mayer János
Marketing: Nagy Benita, Laura Kuzniar
____